The Girlfriends
Dit was dé internationale podcast-hit van afgelopen zomer. Het draait allemaal om ene Bob Bierenbaum, een Amerikaanse plastische chirurg die zich in 1995 in Las Vegas vestigt. Een man van die wereld, die meerdere talen spreekt en zich verplaatst in privéjets. Oftewel, een felbegeerde vrijgezel. Carole Fisher, de verteller van dit waargebeurde verhaal, krijgt een relatie met hem. Zij ontdekt al snel dat Bob ook een mindere kant heeft, zoals zijn onvoorspelbare woede-uitbarstingen en een duister verleden. Wanneer Carole de relatie verbreekt, komt ze in contact met verschillende andere ex-vriendinnen (‘the girlfriends’) van Bob. Samen weten ze het werkelijke verhaal over Bob te reconstrueren - en je weet niet wat je hoort. Fantastisch gemaakt.
De Erfenis
Deze podcast prijkt op bijna alle lijstjes met beste podcasts over 2023. En terecht. Het is de nieuwste productie van het AudioCollectief Schik, dat bestaat uit drie jonge vrouwen die prachtige podcasts op hun naam hebben staan als ‘El Tarangu’ en ‘Laura H’. In de zes afleveringen van het eerste seizoen van ‘De Erfenis’ zit iets anders dan elkaar dan de eerdere series. Hierbij wordt in elke aflevering een ander verhaal verteld, met als uitgangspunt ‘alles wat eindigt, laat iets na’. Het levert een verrassende variatie aan onderwerpen op. Zoals het verhaal van Iris, die na het overlijden van haar moeder een stapel dagboeken vindt. Het beeld dat Iris van haar moeder heeft, komt daarmee totaal op zijn kop te staan. Weer heel mooi en met veel liefde gemaakt.
De gestolen kinderen
Afgelopen jaar verschenen er opmerkelijk genoeg twee podcasts over illegale adopties vanuit Chili, waarvan deze toch zonder twijfel de beste is. De aanleiding is het onduidelijke adoptieverhaal van Mirjam, die in 1972 naar Nederland kwam. Trouw-journalist Petra Visser probeert te achterhalen wat er destijds precies is gebeurd en wie er een rol speelde bij de adoptie. Het spoor leidt al naar een kindertehuis in Santiago de Chili, dat in die tijd gerund wordt door een Nederlandse non. Zij helpt Nederlandse echtparen met de adoptie van baby’s, allemaal vanuit nobele motieven, zo lijkt het. Maar de podcast laat zien dat de werkelijkheid een stuk minder menslievend is. De adopties waren vaak illegaal; de baby’s werden vaak geronseld op het platteland, bij arme gezinnen. ‘De gestolen kinderen’ is een ontluisterende zoektocht - over goede bedoelingen, met een desastreuze uitkomst.
Scamanda
Verhalen over leugens en bedrog zijn altijd fascinerend om te beluisteren, omdat je je altijd twee dingen afvraagt: hoe is het mogelijk dat iedereen erin trapt? En: hoe is het mogelijk dat sommige mensen zo gewetenloos kunnen bedriegen? Deze podcast vertelt het verhaal van Amanda Riley die aan een ernstige vorm van kanker leidt. Over de pijnlijke weg die zij aflegt, schrijft ze blogs. Daarmee bereikt ze een steeds groter wereldwijd publiek, dat in Amanda een bron van kracht en inspiratie ziet. Er wordt zelfs geld voor haar ingezameld, zodat ze de behandelingen kan betalen. Alleen… blijkt er niets van waar te zijn: ze is helemaal niet ziek. De Amerikaanse journalist reconstrueert dit wonderlijke verhaal in een fantastische 8-delige serie.
Boven water
Bij het onderwerp ‘klimaatverandering’ denk je al snel: ja, ja, ja… nu weet ik wel hoe erg het allemaal is. Maarten Dallinga en Floor Boon bewijzen dat je desondanks toch een onderhoudende podcast over dit onderwerp kunt maken. De twee nemen je op een zoektocht die tot interessante inzichten leidt. Ze gaan daarbij ook zelf op pad, zo reist het duo in hartje zomer af naar Zuid-Frankrijk waar op dat moment felle bosbranden woeden. Zo zien ze van dichtbij hoe klimaatverandering er in de praktijk uitziet. Mooi is ook dat ze zichzelf kritisch naar hun eigen - niet altijd even duurzame - gedrag kijken. Daarmee blijven ze weg van een belerend vingertje.
De Jurk en het Scheepswrak
Dit verhaal begint een aantal jaar geleden, als duikers in de buurt van Texel op een 17e eeuws scheepswrak stuiten. Aan boord blijkt zich een eeuwenoude jurk te bevinden die nog vrijwel geheel in tact is. Een zeldzaamheid natuurlijk. Maar van wie is deze jurk geweest, vragen de podcastmakers zich af. Wat volgt is een zeer interessante speurtocht naar de mogelijke, voormalige eigenaar. En zo komen er op een boeiende manier allerlei delen uit de geschiedenis voorbij. Wat de podcast extra interessant maakt, is de onderliggende vraag over hoe we eigenlijk naar geschiedenis kijken en hoe die bepaald is. En het is wel duidelijk dat heldhaftige mannen die spectaculaire avonturen beleven oververtegenwoordigd zijn - en dat er toch net ietsje minder ruimte is voor wat daar allemaal buiten valt.
Waar is Sarah?
Van een nieuwsbericht over een gezonken boot vol met vluchtelingen op de Middellandse Zee kijken de meeste van ons - treurig genoeg - nauwelijks meer op. Maar geldt niet voor iedereen: Rob Timmermans kon er niet over uit wat zich daar elke dag op zee afspeelde. En dus besloot hij zijn kantoorbaan op te zeggen om vervolgens als reddingswerker aan de slag te gaan op een schip dat vluchtelingen op zee redt. De vele honderden vluchtelingen blijven hem vaak nauwelijks bij; de druk en het tempo liggen te hoog, de groepen zijn te groot. Maar het baby’tje Sarah is een uitzondering. Als hij dit slapende meisje samen met haar moeder heeft gered, blijft zij in Rob’s gedachten. Wat zou haar van haar terecht zijn gekomen? Podcastmaker Laura Stek probeert antwoord op deze vraag te vinden, terwijl ze ondertussen een beeld geeft van hoe het systeem van vluchtelingen en immigratie in elkaar zit.
Bonustip: Arm in Nederland
In de aanloop naar de feestdagen verscheen er een bijzondere 3-delige podcast vanuit de LINDA.foundation. Hierin gaat Linda zelf in gesprek met mensen die in armoede leven en vertellen over hun dagelijkse realiteit. Hoe is het om bij alles wat je doet, te moeten nadenken over wat het kost? Of dat je je kinderen bijvoorbeeld geen cadeautje kunt geven met hun verjaardag? In 3 openhartige gesprekken delen drie bijzondere en krachtige sterke vrouwen hun verhaal met Linda. (Leuk detail: Marvin Jacobs, aka. Professor Podcast, was verantwoordelijk voor de productie).
Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij is Creative Director bij audio agency Airborne en ontwikkelt podcasts, zoals De Stiefmoedermoord en Takedown. Een handig overzicht van alle Professor Podcast-tips en vind je in deze Spotify-afspeellijst.
Dit artikel
verscheen eerder op LINDA.nl