The Retreat
Wanneer het over mindfulness en meditatie gaat, is de boodschap meestal dat het je veel positiefs brengt. Daarom is het des te interessanter om deze 4-delige onderzoekspodcast te beluisteren. Het verhaal begint als journalist Madison Marriage een brief krijgt van een vader die schrijft over zijn tweelingdochters. De twee gezonde, veelbelovende jonge vrouwen kwamen terecht in een neerwaartse spiraal van mentale problemen en hebben moeite om een ‘normaal’ leven te leiden.
De oorzaak zou volgens de vader liggen in de Goenka-retreats die zijn dochters bezochten, om daar zogenaamde Vipassana-meditaties te volgen. Een vorm van meditatie waarbij je tien dagen in stilte moet doorbrengen. De podcastmaker ontdekt dat dit verhaal niet op zichzelf staat en dat veel meer mensen serieuze klachten overhouden aan deze retreats. Schokkend en intrigerend.
Mina & Mevrouw
Podcastmaker Maartje Duin maakte onder meer furore met de veelgeprezen podcast De plantage van onze voorouders, waarvoor ze in haar eigen familiegeschiedenis duikt. Dat doet ze met deze podcast opnieuw – en dat levert weer een prachtige reeks op. Maartjes overgrootmoeder (‘Mevrouw’) is gravin op een kasteel in Middelburg en heeft daar de dienstbode Mina in dienst. Binnen de familie wordt de band tussen de twee altijd omschreven als een hechte vriendschap. Iets wat bij Maartje altijd voor ongemak heeft gezorgd, want kun je eigenlijk wel spreken van vriendschap als er een machtsverhouding – en dus ongelijkheid – is?
De reeks maakt op een mooie manier inzichtelijk hoe de klassenmaatschappij eraan het begin van deze eeuw uitzag in ons land. Vooral ook hoe het leven van vrouwen eruit zag én langzaam veranderde in de loop van de tijd. En dat alles aan de hand van persoonlijke verhalen, zoals het dagboek van Maartjes overgrootmoeder.
Zij is van mij
Rechtbankverslaggever van de Telegraaf, Saskia Belleman, doet in deze podcast onderzoek naar vrouwenmoord. En daar is een nogal treurige aanleiding voor: vrouwenmoord komt in Nederland namelijk aanzienlijk vaker voor dan in landen om ons heen. Een langlopende trend, waar maar weinig in lijkt te veranderen. De daders zijn vrijwel altijd de man, vriend of ex-partner van de vrouw.
Saskia probeert in deze serie te achterhalen wat de oorzaken zijn en vooral ook wat er gedaan kan worden om slachtoffers te beschermen. Daarvoor spreekt ze met veel verschillende mensen, onder wie daders, advocaten, wetenschappers, nabestaanden en natuurlijk de slachtoffers zelf. Vaak pijnlijke en confronterende verhalen, maar daarom des te belangrijker dat dit onderwerp op de agenda wordt gezet.
Japke-d. denkt mee
Japke-d. Bouma schrijft al jaren in NRC over de ‘kantoorjungle’, het bijbehorende jargon en andere kwesties uit het moderne leven. Sinds een paar maanden brengt ze ook wekelijks een podcast uit waarin ze zich samen met redacteur Peter Leijten buigt over ‘het dagelijks leven’. En dat levert vermakelijke gesprekken op. Elke aflevering heeft een centraal thema met prikkelende titels als ‘Stop eens met uitstellen, word tienermoeder’ of ‘Hallo, luie thuiswerkers! Jullie moeten terug naar kantoor’.
Ja, allemaal licht provocerend en ironisch bedoeld, uiteraard. Maar toch ook wel vaak met een kern van waarheid. Neem de recente aflevering over parttime versus fulltime werken, waarin Japke (fulltimer) zich boos maakt over de verwijten die zij krijgt van parttimers. Dat ze zichzelf een burn-out werkt en er niet voor haar kinderen zou zijn. Totále onzin, zo vindt ze. Inderdaad ja, Japke is niet bepaald bang om zich ergens over uit te spreken.
Het Apparaat
Dit is zo’n podcast waarvan je niet helemaal weet wat je ervan moet vinden, die soms ook licht irritant is en waarnaar je tóch blijft luisteren. Podcastmaker Frans Pollux heeft namelijk nogal zijn eigen manier om een verhaal te vertellen. Eerder maakte hij 'De Laatste Dans' en 'Bloody Sunday' in Roermond, waarvoor hij inspiratie vond in zijn directe omgeving: Limburg.
Dat is ook nu weer het geval. Hij is in contact gekomen met een mysterieuze man die een wonderlijk apparaat heeft uitgevonden, iets wat de wereld totaal op zijn kop kan zetten. Alleen wil deze man niet meewerken aan de podcast en moet de uitvinding geheim blijven. Met metaforen, nagespeelde scènes, bespiegelingen, zijsporen en natuurkundige uitleg probeert Frans te reconstrueren hoe dit verhaal in elkaar zit. En of dat je geduld waard was… tja, daar moet je toch echt zelf achter komen.
Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij is Creative Director bij Airborne en ontwikkelt podcasts voor mooie merken. Zoals Verborgen Verhalen, over mysteries in Nederland. Een handig overzicht van alle Professor Podcast-tips en de genoemde afleveringen vind je in deze Spotify-afspeellijst. Tips, vragen of opmerkingen? Mail de professor!
Dit artikel
verscheen eerder op LINDA.nl