Interview Fonk Magazine #283

Interview Fonk Magazine #283


[Dit interview werd gepubliceerd in Fonk Magazine, ten tijde van het begin van de coronacrisis in april 2020.]

“Wat ik prachtig en bemoedigend vind, is dat mensen overal ter wereld verbinding zoeken. In de eerste week van de coronacrisis stond ik hier, in het open raam van mijn Amsterdamse huis, te applaudisseren voor het zorgpersoneel, samen met de rest van de straat. Een filmpje uit het Italiaanse Sienna raakte me zo mogelijk nog meer. Iedereen zit daar verplicht opgesloten in zijn woning. In het filmpje hoor je in die nauwe, uitgestorven straatjes gezang; vanuit allerlei woonkamers zingen mensen samen en meerstemmig eenzelfde lied. Zo mooi en zo ontroerend.”

Welk initiatief heeft jouw hart gestolen en waarom?

“Dat is zonder twijfel de Corona Voice Detect. Dit is een initiatief van Voca.ai, een Amerikaanse voice-ontwikkelaar. Samen met een  Carnegie Mellon University werken ze aan een toepassing die aan het stemgeluid van iemand kan horen of er sprake is van een coronabesmetting. Daarvoor vragen zij nu mensen van over de hele wereld - besmet en niet-besmet - opnames van hun stem in te sturen. Met onder meer artificial intelligence en voice technologie gaan ze vervolgens op zoek naar patronen. Stel je toch eens voor dat dit straks werkt!”

Wat is dé tip (zakelijk en/of creatief) voor de periode die nu voor ons ligt?

“Ik heb lang gewerkt in de week- en dagblad journalistiek. Soms gebeurde het dat we een complete editie klaar hadden staan om naar de drukker te sturen, totdat ineens een grote nieuwsgebeurtenis voor een nieuwe werkelijkheid zorgde: al die mooie artikelen van daarvoor waren in één keer irrelevant. Daar moet ik nu vaak aan denken. In ongeveer een week tijd is de wereld totaal veranderd. Nu zit ik niet meer op een redactie, maar werk ik voor klanten. Om voor hen relevant te blijven heb je geen andere keus dan alles achter je te laten en razendsnel in te spelen op die nieuwe werkelijkheid - net als toen, bij de nieuwsredactie. Budgetten, planningen, campagnes… niks is meer hetzelfde. Juist nu moet je als bureau kijken hoe je je klanten kunt helpen. Niet afwachten, maar met ideeën komen die aansluiten bij hoe de wereld er nu uitziet.”

Wat is het belangrijkste leermoment van vandaag?

“Dat de wereld ineens totaal op zijn kop wordt gezet, is spannend en brengt onzekerheid met zich mee. Dat kan verlammend werken. Maar er komt ook ongelooflijk veel energie vrij onder dit soort omstandigheden. Ik denk dat het de kunst is om je juist daar op te richten. Ik vind het inspirerend dat ik met mensen werk die daar heel goed in zijn. Als ik zie wat voor initiatieven er bij Airborne en Born05, waar we aan verbonden zijn, de afgelopen weken zijn opgezet, dan ben ik echt trots.”

Als dit alles voorbij is (en het gáát voorbij) wat is, economisch gezien, wat is dan jullie voorspelling voor het jaar dat volgt?

“De economische voorspellingen van officiële instanties als het CPB liegen er natuurlijk niet om: we gaan een pittige tijd tegemoet. En dat gaat ook onze sector raken. Ik denk dat je een schifting zult zien in kwaliteit. Een crisis werkt als een soort katalysator: bureaus niet in staat zijn om zich aan te passen en niet kunnen laten zien dat ze van toegevoegde waarde zijn onder deze nieuwe omstandigheden, zullen het moeilijk krijgen. Bureaus die daar dat wel kunnen, zullen hun relaties met hun klanten bestendigen. Want ja, als je er voor elkaar bent wanneer het moeilijk wordt, dat schept een band.”

Wat is de oproep die je aan jullie relaties doet, of wil doen?

“We bevinden ons met elkaar in een buitengewoon unieke situatie; voor onze ogen wordt wereldgeschiedenis geschreven. Het biedt ons allemaal - inclusief merken, bedrijven, organisaties, wie dan ook - de kans om te laten zien waar je staat. Op welke manier kun je in deze tijd een bijdrage leveren en iets waardevols toevoegen? Als je daar een goed antwoord op weet te vinden, bewijs je je bestaansrecht op een ongekende manier.”  ”
Share by: